debatteam

Het debatteam is opgedeeld in het “wedstrijdteam” en het “groeiteam”: Het wedstrijdteam bestaat uit de leden die er al wat langer bijzitten en dus meedoen aan de wedstrijden, en het groeiteam bestaat uit de leden die nieuw zijn, en zo de kans krijgen om te oefenen met het debatteren. Als vraagbaken zijn de docenten Marije van der Weel en Monique van Dissel betrokken bij de ontwikkeling van het team en de voorbereidingen.

Oefenen

In het oefenuurtje oefent het debatteam iedere twee/drie weken één uur. Wat er precies geoefend wordt is afhankelijk van welke wedstrijd eraan zit te komen. Vaak worden er “gewone” debatten gevoerd zoals je ze waarschijnlijk wel kent van Nederlands en van tv. Een debat, waarbij twee groepen tegenover elkaar zitten, is opgedeeld in voor en tegen. Zij debatteren over een stelling. Zo’n stelling kan variëren van ‘Groen is beter dan blauw’ tot ‘Asielkinderen die 5 jaar of langer in Nederland zijn moeten een verblijfsvergunning krijgen’.

Wedstrijden

Het debatteam doet aan verschillende wedstrijden mee. Een debatwedstrijd is naast heel spannend ook erg leuk, leerzaam en gezellig.

Zo is er het NK debat, Provinciaal Jeugddebat, Unicef Kinderrechten debat, het Lagerhuis en het scholierendebat Hengelo.

Waarom debatteren?

Debatteren is alles behalve saai. Drie van de vele redenen om hieraan mee te doen zijn:

Ten eerste is de groep erg leuk en zijn de oefenuren en de wedstrijden altijd erg gezellig.
Ten tweede leer je er veel van. Als je het bijvoorbeeld eng vindt om voor een groep mensen te presenteren, is het leren debatteren erg nuttig en kom je wellicht over je angst heen. Je leert als je veel debatteert steeds beter uit je woorden te komen. Je leert ook om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken, aangezien je niet zelf mag kiezen of je voor of tegen een stelling bent. Je leert ook om in een groep te werken en om goed naar elkaar te luisteren.
Ten derde staat het heel goed op je cv als je in een debatteam zit, omdat debaters vaak goed kunnen praten en zichzelf goed kunnen verdedigen.

Als het jou wat lijkt, kun je je opgeven door een mailtje te sturen naar Monique van Dissel of Marije van der Weel, zij zijn de begeleidende docenten van het debatteam. Je hoeft natuurlijk niet direct al goed te zijn om bij ons team te komen. Iedereen die in ons team zit heeft moeten leren hoe je moet debatteren.
Ook kun je altijd langskomen als je graag even wilt kijken.

Hopelijk tot ziens!